DEM Parti, Riha’da kazanmaya yakın

DEM Parti, şimdiye kadar ikinci parti olduğu Riha’da bu kez öne geçerek, önemli ilçelerin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi’ni de almaya hazırlanıyor.

RIHA'DA YEREL SEÇİM

DEM Parti’nin, Newroz kutlamalarıyla artık belirginleşen yükselişi ve sistem partilerinin post kavgası, Riha Büyükşehir Belediyesi’nin yolunu açıyor. DEM Parti Riha Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Celalettin Erkmen, sistem için oyların tek blokta toplanmamasının kendilerini avantajlı duruma getirdiğini söyledi. 

Uzun süredir AKP’nin elinde olan Riha Büyükşehir Belediyesi’nin bu kez el değiştirmesi bekleniyor. AKP ve DEM Parti’nin önceli partiler arasında geçen seçimlerde bu yıl Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) gösterdiği aday ile dengeler tamamen değişti. AKP’nin 2019 seçimlerinde yüzde 60’ı bulan oy oranının bu seçimlerde çok ciddi bir düşüş yaşayacağı Riha’da artık kesinleşen bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Riha’da bu seçimler üç partinin adayları etrafında şekillenecek gibi gözüküyor. AKP’nin adayı olan mevcut belediye başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, YRP’nin adayı Mehmet Kasım Gülpınar ile DEM Parti Eşbaşkan Adayları Gülşen Özer ve Celalettin Erkmen Riha’da bilinen isimler. 

AKP’NİN ADAYINA TEPKİ VAR

Riha’da konuştuğumuz yurttaşlar, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın kent için özel bir çalışma yürüttüğünü, AKP’lilerin kenti almak için çok farklı yöntemlere başvurduğunu, bazı Bucakların AKP’ye dahlinin de bunun sonucu olduğunu belirtiyor. Kentin merkezinde birçok yerde Erdoğan’ın büyük boy posterleri bulunuyor. Kentte AKP’nin adayından çok Erdoğan’ın posterinin bulunması ise adaya yönelik öfkeye bağlanıyor. AKP’nin seçim propagandası da mevcut adayın projelerinden çok Erdoğan’ın konuşmaları üzerine gidiyor. En son Erdoğan’ın geldiği mitingde yuhalanan AKP’li aday, aslında 5 yıllık süreç içerisinde Riha’ya tek bir çivi bile çakmış değil. Özellikle geçtiğimiz yıl meydana gelen sel felaketi sonrası tepkilerin artığını söyleyen yurttaşlar, AKP’li belediyen selin olduğu dere kenarına yeni binalar için izinler verdiğini ve inşaatların devam ettiğini belirtti.

AKP’LİLER DE UMUTSUZ

Kentte AKP seçim bürosu önünde çok büyük bir yoğunluk yok. Gerçi AKP’li yetkililer bunu Ramazan ayına bağlayıp, akşam saatlerinde daha yoğun olduğunu söylese de öğlen saatlerinde hem DEM Parti hem de YRP seçim bürolarındaki yoğunluk bu iddiayı da çürüten nitelikte duruyor. Konuştuğumuz AKP’liler de hem DEM Parti’nin hem de YRP’nin adaylarının kentte bilinirliği olduğunu ve sevildiklerini de kabul ediyor. Bir önceki seçimlere göre daha düşük oy alacaklarını bilen AKP’nin seçim çalışmaları da sönük geçiyor. Esnaf ziyaretlerinde projelerinden bahseden AKP’li Beyazgül’ün tepkiyle karşılandığı ve 5 yıllık süreçte neden bu projeleri yapmadığı sorusuyla karşılaştığı ifade ediliyor. 

ESKİ AKP’LİNİN ETKİSİ

YRP, her ne kadar Cumhur İttifakı ile Meclis’e girmiş olsa da yerel seçimlerde kendi adaylarını çıkartarak AKP karşısında ayrı bir güç olarak büyümeye başladığının işaretlerini veriyor. Özellikle AKP’ye küskün ve tepkili olan seçmenin DEM Parti’ye oy vermeyeceğini, ancak YRP’ye oy verebileceğini söyleyen yurttaşlar, bunlar dışında YRP’nin adayının da kentte çok bilinen, belli bir kitlesi olan biri olduğunu da vurguluyor. YRP’nin adayı olan eski AKP’li Mehmet Kasım Gülpınar, uzun süre devlet kademelerinde çalışmış, devlet bürokrasisi içerisinde yetişmiş biri ve Riha’da dini etkisi çok olan biri. 

ÖZEL SAVAŞ TAKTİĞİ

Riha’da devlet farklı bir özel savaş taktiğini de devreye sokmuş durumda. DEM Parti’nin yükselişte olması ve Riha’da hem büyükşehir hem de ilçelerde kazanma ihtimalinin artması sonrası, devlet kendine bağlı güçlerle birlikte halk arasında, “zaten kazanacaklar, çalışmaya ne gerek var” propagandasını yapmaya başladı. Kayyum atanması seçeneğinin de bir propaganda olarak karşılarına çıktığını söyleyen DEM Parti’liler, özellikle DEM Parti’nin güçlü olduğu yerlerde, “Zaten kayyum atanacak, oyunuz boşa gitmesin”; özellikle büyükşehir için DEM Parti’ye oy verilmemesi gerektiğinin propagandasının yapıldığını kendilerine yurttaşlar tarafından söylendiğini dile getirdi.

DEM PARTİ’NİN ŞANSI DAHA FAZLA

DEM Parti Riha Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Celalettin Erkem, Riha’da çok sevilen ve tanınan biri. Özellikle YRP’nin aday çıkartması ve diğer sağ partilerin de aday çıkartması ile çok ciddi bir oy kaybına uğrayan AKP’nin karşısında güçlü bir duruma gelen DEM Parti’nin seçimlerde kazanma şansı da yükselmiş durumda. Halkın yoğun ilgisiyle karşılaşan adaylar, kendilerine oy verip vermediğine bakmadan herkese projelerini; DEM Parti’nin yerel yönetimler paradigmasını anlatmayı sürdürüyor.

YÜZDE 35 EŞİĞİ

Şu anki seçim matematiğine göre kent genelinde yüzde 35’i kim alırsa seçimleri kazanacak. YRP adayının en az yüzde 25 alacağı kentte konuşuluyor, diğer küskün oyları da eklersek AKP’nin yüzde 35’i bulması zor. Yurttaşlar, DEM Parti’nin çok iyi çalışması ve projelerini Riha’nın en kuytu köşesine dahi anlatması gerektiğini söylüyor. Kentin ilçelerinde güçlü olan DEM Parti’nin doğru bir stratejiyle büyükşehirde de kazanabileceğini söyleyen yurttaşlar, bunun için daha yoğun ve iyi çalışma gerektiğini vurguluyo.

HALK İLE GERİ ALACAĞIZ

Celalettin Erkmen, DEM Parti’nin kentte her zaman ikinci parti olduğunu, ilçelerin çoğunda ise birinci parti olarak çıktığını hatırlatarak, “Bir dönem Yüksek Seçim Kurulu’nca resmileştirilen 5 ilçeyi kazandık. Bize göre bu 8 ilçeydi, kazandığımızın belirtildiği 5 ilçe dışında Hilvan, Siverek ve Birecik’i de almıştık. Halk bize vermesine rağmen Yüksek Seçim Kurulu tarafından dönen entrikalar sonucu, o ilçeler bize verilmedi, Ceylanpınar, Viranşehir, Suruç, Bozova ve Halfeti’yi resmi olarak aldık” dedi. 

Bugün üç partinin yarışta olduğunu, Yeniden Refah Partisi’nin ayrı olarak seçime girmesi ile birlikte kazanma oranlarının arttığını söyleyen Erkmen, şöyle devam etti: “YRP’nin, AKP’deki tepki oylarını örgütlemesi, zamanlamayı iyi seçmesi bizi bu seçimde biraz daha şanslı hale getirdi. Hem AKP’nin genel siyaset içerisinde yıpranmışlığı, çözüm gücü olamaması hem de yerelde, yerel yöneticilerinin başarısızlıkları, yeteneksizlikleri AKP’de de ciddi biçimde kan kaybına yol açtı. Bu kenti yönetemez duruma geldiler.”

ÇALMAYACAĞIZ, ÇALDIRMAYACAĞIZ

Belediyecilik anlayışlarının diğer partilerden farklı olduğunu ve bunu halka anlatmaya devam ettiklerini belirten Erkmen, şunları söyledi: “Biz kentimizi halkımızla yöneteceğiz. Halkımıza şu sözü veriyoruz; çalmayacağız, çaldırmayacağız. Belediyenin imkanlarını halk için kullanacağız, el tezgahlarını geliştireceğiz, kooperatifleştirmeye gideceğiz. Gençlerimizin yeteneklerini geliştirebilecekleri kültür merkezleri yapacağız. Urfa tarım kentidir. Tarıma dayalı belediyenin yapabileceği ne varsa yapacağız. Yönetecek kadrolarımız, bilgi birikimimiz var. Yeter ki biz bu belediye imkanlarını bir avuç rantçıdan kesip, halkın hizmetine sunalım.”